HomeMeer informatie over auto wassen Zelf je auto wassen in een wasbox

Zelf je auto wassen in een wasbox

Het wassen van je auto doe je natuurlijk met de hand. Loop geen risico op krassen of beschadigingen door de autowasstraat of carwash maar ga lekker naar de wasbox, zo houd je zelf de controle!

Wat is beter wasbox of wasstraat?

"Wasbox of wasstraat wat is beter" is een vaak gestelde vraag. Voor het gemak ga je natuurlijk naar de wasstraat. Het personeel en de machines laten je auto weer blinken terwijl jij lekker kan blijven zitten. Maar voor het behoud van je lak en dus de waarde van je auto kun je de auto beter met de hand wassen. Zo voorkom je krassen en andere schade die in een geautomatiseerde wasstraat kan optreden. Zie jij ook wel eens allemaal cirkelvormige krasjes in vooral donker gekleurde autolak? Dat is lakschade die is ontstaan door een slechte wasmethode of wasstraat.

Om dit te voorkomen was je de auto dus met de hand, bij jou thuis, of beter nog, in een wasbox. In de wasbox is alles aanwezig zoals hogedruk-spuitlansen, schoonmaakmiddel en glansdrogen om je auto goed schoon en streeploos droog te maken. Bovendien word in de wasbox het gebruikte vieze water opgevangen (zodat dit niet in het milieu terechtkomt) gereinigd en opnieuw gebruikt. In sommige gemeenten is het zelfs niet eens meer toegestaan om op straat je auto te wassen dus ontkom je er niet aan om een wasbox in de buurt te zoeken.

De wasbox is dus de beste plaats waar jij je auto kunt wassen op een duurzame en verantwoorde manier. We raden je wel aan om je eigen emmer en spons mee te nemen en niet de aanwezige borstel te gebruiken, die is net zo schadelijk (of misschien nog wel schadelijker) voor je auto als de borstels van de wasstraat...

Een vrouw wast haar blauwe sportwagen in een wasbox

Auto wassen van boven naar onder

Er zijn meerdere manieren en heel veel verschillende producten om je auto mee te wassen. Je kunt voor de makkelijke weg kiezen of juist heel uitgebreid wassen. Ongeacht welke manier jij het fijnst vind kent het wassen van je auto wel een vaste volgorde:

  1. Afspuiten met hoge druk. Zo verwijder je eerst het grove vuil en zand van de lak. Spuit altijd schuin onder een hoek "langs" je auto, zo vliegt het vuil er af zonder krassen te maken!
  2. Shampoo aanbrengen. Dit kan soms met de spuitlans van de wasbox maar soms moet het met de borstel. In dat geval raden we je aan de borstel in een emmer te zetten zodat deze zich vult met sopwater dat je vervolgens met je eigen spons kunt aanbrengen.
  3. Wassen. Gebruik altijd je eigen spons en nooit de aanwezige borstel! Was altijd van boven naar beneden, op het dak zit altijd minder vuil dan langs de dorpels.
  4. Shampoo afspuiten. Dit kan weer met de hogedrukspuit, al het opgeloste hardnekkige vuil en de autowasshampoo wordt nu verwijderd van de auto.
  5. Drogen. Sommige wasboxen hebben de optie "glansdrogen" of "osmose water". Dit is gedemineraliseerd water waarmee je de auto kunt afspuiten en wat vervolgens vlekvrij opdroogt. Is deze optie er niet dan zit er niets anders op om de auto snel droog te rijden op een provinciale weg in de buurt!

Waar vind ik een wasbox bij mij in de buurt?

Op AutoWasboxx.nl vind je een overzicht van alle auto- wasboxen en wasplaatsen in Nederland waar jij zelf je auto op een verantwoorde manier kunt wassen.